Istnieje wiele badań, w których ograniczenie podaży tłuszczów w diecie prowadziło do zmian w stężeniach hormonów, miało to wpływ na długość cyklu miesiączkowego itd. Jak powiedział pewien znany dietetyk, nie są mu znane badania, w których sama mała podaż tłuszczu wywołałaby podobne zmiany. Czy rodzaje błonnika różnią się oddziaływaniem na [...]
[...] spadło o 7% w grupie WPI, w porównaniu do stężenia wyjściowego wyraźnie spadło stężenie transportera LDL odnotowano spadek stężenia glukozy we krwi w grupie WPI (wzrost w grupie glukozy, prawie bez zmian w grupie kazeiny) Interpretacja badania To badanie wskazuje, iż białko serwatkowe (niekoniecznie izolat) sprzyja zdrowiu, [...]
Rak jelita grubego (CRC) jest trzecim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i drugim u kobiet na świecie. Jako trzeci najczęściej występujący nowotwór złośliwy i drugi pod względem śmiertelności nowotwór, rak jelita grubego spowodował około 1,9 miliona zachorowań i 0,9 miliona zgonów na całym świecie w 2020 roku. Referencje: Yue Xi i in. [...]
[...] w mięśniach szkieletowych oraz w sercu. Wzrost mioglobiny we krwi świadczy o uszkodzeniu mięśni, a w niektórych przypadkach nawet serca. Podawanie BCAA przeciwdziałało wzrostowi stężenia mioglobiny, które obserwowano w warunkach kontrolnych. Wyniki cytowanego badania sugerują, że powysiłkowe uszkodzenie mięśni może być stłumione przez [...]
Długie misje lotów kosmicznych, takie jak przyszłe misje załogowe na Marsa, mogą spowodować spadek kondycji astronautów, utratę gęstości kości i zmniejszenie ich masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że wiele z tych negatywnych skutków można złagodzić za pomocą czerwonego wina, a dokładniej rzecz biorąc, jego kluczowego składnika - resweratrolu. [...]
W czasach powszechnego dostępu do smartfonów, tabletów i innych urządzeń połączonych z Internetem, lub dających możliwość grania przez długie godziny, poziom skupienia uwagi u dzieci i młodzieży poddawany jest ciągłym próbom. Brak kontroli nad długością czasu kontaktu z tymi technologiami prowadzić może nie tylko do utraty koncentracji, ale [...]
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nawiązuje do budowy chemicznej i cech odróżniających od innych lipidów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne kwasów omega-3 należy zwracać na nie uwagę każdego dnia i w każdym wieku. Najważniejsze kwasy omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) [...]
Miostatynę (GDF-8) wiąże się z ograniczaniem wzrostu mięśni u zwierząt i człowieka. Na chwilę obecną bezsprzecznie powiązano jej ekspresję z sarkopenią. Może mieć też związek z rosnącą opornością insulinową. Wydaje się, że istnieją trzy sprawdzone sposoby na miostatynę: delecja jej genu, podawanie przeciwciał przeciw miostatynie lub podawanie [...]
[...] to jest wyjaśnienie dla mechanizmu, w jaki kreatyna oddziałuje na glikemię. Czy kreatyna przeciwdziała cukrzycy? Kreatyna wraz z regularnym treningiem może przyczynić się do wzrostu tkanki mięśniowej, a mięśnie wykorzystują do 80% krążącej glukozy (i np. tłuszcze uwolnione z podskórnej i wisceralnej tkanki tłuszczowej). To wszystko ma wpływ na [...]
[...] całkowitej dostarczanej energii, stężenie triglicerydów we krwi wzrasta. Zjawisko to, znane jako hipertriglicerydemia wywołana przez węglowodany, jest paradoksalne, ponieważ wzrost węglowodanów w diecie zwykle odbywa się kosztem ilości tłuszczu w diecie. Badania epidemiologiczne wykazały, że podwyższone stężenia triglicerydów na czczo wiążą się [...]
Wiele osób suplementujących spirulinę twierdzi, że odczuwa znaczący wzrost energii. Niewielkie badanie opublikowane przez dietetyków w Journal of Food Sciences and Nutrition sugeruje, że może być w tym sporo racji. Spirulina a zmęczenie Czy spirulina zmniejsza uczucie zmęczenia? Jeśli by poszukać odpowiedzi w literaturze naukowej to można znaleźć [...]
[...] dawkę ekstraktu zielonej herbaty, razem 150 mg kofeiny i 270 mg galusanu epigalokatechiny dziennie. W porównaniu z placebo podawanie ekstraktu z zielonej herbaty spowodowało wzrost wydatku energetycznego o 4% w ciągu 24 godzin i znaczący spadek współczynnika oddechowego w ciągu 24 godzin (z 0,88 do 0,8). Wydalanie metabolitów noradrenaliny w [...]
Wegetarianie (i weganie) powinni lepiej reagować na suplementy z kreatyną, ponieważ nie jedzą mięsa. Naukowcy postanowili to sprawdzić. Podsumowanie Osoby z początkowo niskim poziomem stężeniem kreatyny (wegetarianie) są bardziej wrażliwe na suplementację kreatyną. Wegetarianie mogą skorzystać na suplementacji kreatyną jeszcze więcej niż [...]
[...] z punktu widzenia rozwoju społeczeństw) w USA stała się rzecz dość szokująca, oczekiwana długość życia przestała wzrastać, mamy do czynienia z regresją. Po dziesięcioleciach wzrostu średniej długości życia ten parametr w rozwiniętych zachodnich krajach jest obecnie w stagnacji lub w regresji. Tradycyjnie prognozowana długość życia pozostaje [...]
[...] zdrowe, a może przynieść im poważne skutki uboczne, w rzadkich wypadkach może nawet zabić. Chociażby, prowadzi do spadku ilości prozdrowotnych bakterii, a wywołuje znaczący wzrost patogenów, które zajmują wolną niszę środowiskową w jelitach. We wstępnej fazie cukrzycy metformina pozwala ograniczyć produkcję glukozy w wątrobie (wytwarzanie i [...]
[...] dotyczyć nawet 13,4% osób, a ludzi ze schyłkową niewydolnością nerek (ESKD), wymagających leczenia nerkozastępczego może być od 4,9 miliona do ponad 7 milionów. Globalny wzrost zachorowań na tę chorobę wynika głównie ze wzrostu częstości występowania cukrzycy, nadciśnienia, otyłości i starzenia. Grafika: zmiany w nerkach, które towarzyszą [...]
Hormon wzrostu był prawdopodobnie używany eksperymentalnie w kulturystyce już w latach 80. XX wieku, jednak z całą pewnością w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Zresztą próbowano jego użycia w licznych dyscyplinach sportowych, mimo iż istnieją poważne zastrzeżenia czy daje jakiekolwiek zyski np. w kolarstwie. Podsumowanie To nie [...]
[...] 4% napoju całkowita objętość moczu wyprodukowanego w ciągu 6 godzin po nawodnieniu, chociaż nie różniła się między badaniami, wykazywała tendencję do zwiększania się wraz ze wzrostem ilości spożytego alkoholu wzrost objętości krwi i osocza związany z nawodnieniem był wolniejszy, gdy spożyty został dostarczające 4% etanolu napój i opisywane [...]
[...] tłuszcz z oleju rzepakowego. Wyniki pokazały, że suplementy wzajemnie się uzupełniały w procesach odchudzania, co przyniosło pozytywne wieści, ale tak naprawdę to wzrost tkanki mięśniowej zwrócił uwagę naukowców. Połączenie CLA i l-argininy uruchomiło mechanizm, który pozwolił mięśniom pracować wydajniej i oszczędniej, jeśli chodzi o [...]
Kreatyna jest popularnym suplementem diety, który zwiększa zasoby energetyczne znajdujące się w mięśniach szybkokurczliwych. Pośrednio kreatyna ma wpływ na wzrost mięśni, a bezpośrednio pozwala pracować dłużej i z większymi ciężarami. Suplement ten ma też wiele zalet prozdrowotnych. Wynik badania po tygodniu odnotowano spadek siły o 32%, a masy [...]